13-06-2022
Artikel
Richard har 20 års erfaring med at køre gravemaskine i nedrivningsbranchen. Han startede som en "skovlmand" i midten af 90'erne, kørte trillebør, så nedbrydningshammer, derefter Brokk og Bobcat. Ved årtusindskiftet gik han over til mindre gravemaskiner og skiftede efterhånden op i størrelse og fik mere komplekse nedrivningsjobs, der krævede maskiner på 30 tons.
– Det er et frit og sjovt arbejde, og den sjove følelse, du havde som barn, når du rev ting i stykker, den har du stadig, siger Richard.
Når vi taler med Richard, befinder han sig i Sundbyberg, en af Stockholms ældste forstæder, øverst i en otteetagers bygning, hvor de øverste fire etager skal rives ned og derefter genopføres som lejligheder. Han arbejder sig nedad med en maskine på 10 tons.
– Det er et sårbart nedrivningsmiljø, da der er fuld aktivitet på de første fire etager, som er kontorlokaler. Der skal være så få vibrationer som muligt. Så det er vigtigt at skære de rigtige ting fra hinanden – og lidt ad gangen for ikke at smide store stykker ned, der skaber forstyrrelser, siger han.
Før et nedrivningsjob bruger han tegningerne og gennemgår processen med sine kolleger. Mange års erfaring har gjort det ret enkelt – han har brug for at vide, hvordan ejendommen er opbygget, hvor gravemaskinens kraft skal placeres, og hvilke værktøjer der skal bruges i bestemte situationer.
– Gravemaskinerne er i løbet af mine 20 år blevet mere fintfølende, og så er der kommet meget mere teknologi i førerhuset. I dag er der computere til at hjælpe, men selve gravemaskinen har ikke udviklet sig så meget, mener han.
Den store forandring af gravemaskinen drejer sig om tiltrotatoren og forskelligt tilbehør.
– Her er det sket meget, og det har virkelig gavnet mig som maskinfører. Før, når jeg skulle skifte værktøj, skulle jeg ud af maskinen og have hydraulikslangen og hammeren frem. Nu er det bare en knap i førerhuset, og så er det klart.
På tidspunktet for interviewet har han kørt Rototilts QuickChange i en måned og har fået en god fornemmelse af den smarte redskabsløsning. Gravemaskinen er en Takeuchi tb290, og virksomheden Destroy er for nylig skiftet til QuickChange.
– Denne maskine fungerer utrolig godt. Vi gennemgik f.eks. på et tidligt stadie, hvordan vi ønsker vores standarder, hvilket er en vigtig detalje. Vi vil have de samme funktioner på alle maskiner, og det gør det lettere, når du skifter mellem dem. Da Rototilt er med i Open S, har det været en smidig overgang. Hampus på Rototilt var hele tiden i kontakt med os og lyttede til vores ønsker. Alt fungerede fra starten, da vi fik maskinen ud, fordi vi havde været forudseende og havde haft en dialog om det i forvejen, siger Richard.
– Vi skifter ofte værktøj, så det her får vi stor gavn af. I øjeblikket river jeg et ventilatorrum ned, og så er der meget arbejde med grabben, men derefter er der bjælker, og så bliver det stålsaks. Og når jeg skal rive beton ned, er der brug for betonsaks. Jeg vil spare meget tid og frem for alt spare på værktøjerne.
– Du har altid travlt ved nedrivninger, og der er ikke nogen opgave, hvor du ikke allerede er forsinket, når du kommer frem. Det er næsten så slemt. Så tiden er afgørende. Hvis jeg skulle gå ud og skifte værktøj i hånden, tager det 5-6 minutter, skrue løs, rengøre og tilkoble – det skal sammenlignes med 30 sekunder. I det lange løb bliver det rigtig meget.
– Hvis jeg f.eks. skal knuse et stykke beton eller hugge noget hurtigt over på et par sekunder, vil jeg, i stedet for at skifte til hammeren og slå et hul, hellere bruge skovlen og arbejde med den, fordi det er hurtigere, selvom jeg ved, at skovlen får det hårdt. Uden QuickChange tager det simpelthen for lang tid at arbejde rigtigt – altså ti minutter for at skifte og arbejde i ti sekunder, det er ikke det værd. Men nu bruger jeg det rigtige værktøj til den rigtige opgave, fordi det går så hurtigt, og så spares der på værktøjerne i det lange løb.
Richard er glad for at arbejde i et entreprenørfirma, der indarbejder nye teknologier og gerne vil være på forkant.
– Johan, der er vores chef, er innovativ og tøver ikke et sekund, hvis vi foreslår at teste noget nyt. Hvis det ikke virker, prøver vi noget andet. Han er ofte selv ude at køre, og det synes jeg er vigtigt, at du ikke bare sidder på kontoret, men kommer ud og ser, hvordan vi arbejder med tingene.