Gravemaskinføreren Eira (22 år) er viktig for Rototilts produktutvikling

29.11.2023

Artikkel

news item image

Eira Själin

En viktig del av Rototilts produktutvikling handler om å teste hva produktene kan gjøre i det virkelige arbeidslivet. Prosessen er basert på en rekke testere som bruker prototyper og rapporterer opplevelsene til Rototilt. Eira Själin (22 år) er en av dem. – Det er gøy og litt spennende å få muligheten til å bidra til utviklingen, sier hun.

Egentlig skulle Eira vært på et helt annet sted for å bytte kulverter, men denne dagen var det mer bruk for henne i Lyckseleskogene i Västerbotten.

Før vinteren skal det bygges en skogsvei på oppdrag fra grunneieren, og det har begynt å bli kaldt, så nå må veien ferdigstilles.

– Det er dette jeg liker med jobben. Den ene dagen er jeg ute på ett oppdrag, og neste dag gjør jeg noe annet, sier Eira.

Hun tester en Rototilt RC8, den nest største modellen av tiltrotatorer, og i dag sitter den på en 30 tonns maskin, som Eira kjører.

– Jeg har brukt den mest til grøfting i det siste. Den er kjempesterk, og det er praktisk når jeg skal plukke stein eller bytte kulverter. Av og til vet jeg ikke hvor stor steinen er, og da er det viktig at tiltrotatoren tåler mye juling. Det kan vise seg å være en stein på fem kubikk som gravemaskinen knapt klarer å løfte, men tiltrotatoren fikser det. Når man skal planere bakken, er den naturligvis helt magisk. Jeg synes den kan brukes til de fleste oppdrag, sier Eira.

Egentlig var det meningen at Eira skulle sitte ved et skrivebord som ingeniør, men mot slutten av det andre året på teknologilinjen på videregående følte hun at det ble feil. Det var ikke ingeniør hun skulle bli.

– Jeg fullførte videregående likevel, og jeg begynte å drømme om å kjøre langtransport, men i stedet begynte jeg på et VUX-kurs for å bli gravemaskinfører. Jo mer jeg tenkte på det, desto mer lokket det, og under utdanningen føltes det veldig gøy, sier hun.

Gjennom praksis hos Hägglunds last och schakt i Lycksele fikk Eira tilbud om fast jobb, og nå – 2,5 år senere – angrer hun ikke på veivalget sitt.

– Jeg synes det har gått veldig bra, og nå som jeg har funnet det jeg vil drive med, kan jeg ikke tenke meg å bytte. Jeg kan i stor grad bestemme hvordan arbeidsdagene mine skal se ut, og den friheten setter jeg stor pris på. Det kan bli lange dager når jeg i tillegg har brøytevakt i Lycksele om vinteren, men jeg er glad i å jobbe, sier hun.

– I tillegg er det litt mektig når jeg får kjøre disse store maskinene, spesielt den på 60 tonn som flytter enorme mengder masse. Og når jeg kjører med tiltrotator for å grøfte, er det så enkelt å planere og bygge ting. Det gjør alt mye enklere.

Som 22 år gammel jente skiller hun seg unektelig ut blant kollegene sine i bransjen, som vanligvis er menn. Men hun merker at stadig flere jenter tar plass bak spakene.

– Absolutt. Hvis man tar en titt på sosiale medier, så synes jeg vi blir stadig flere, og det føles som en naturlig utvikling. Jeg føler ikke at jeg har støtt på dårlig oppførsel eller forutinntatte meninger. Det kan snarere være ganske praktisk å være jente. I tillegg blir bransjen stadig mer bevisst på at ikke alle førere er like. Bare en ting som at Rototilt utviklet sin nyeste spak slik at den passer for mindre hender, synes jeg er et viktig skritt i riktig retning, sier Eira.

Hun var en av testerne av RC Joystick fra Rototilt, som har blitt tildelt utmerkelse for sin gjennomtenkte design.

– Jeg hadde garantert de minste hendene av alle testerne, så forhåpentligvis har jeg kommet med tilbakemeldinger som gjør ting enklere for flere gravemaskinførere. Jeg liker «spaken» og hvordan den ligger i hånden. Den kan se litt stor ut, men likevel er den behagelig, og jeg setter pris på håndleddstøtten. Når jeg skal grave ut en skråning med skuffen, så bruker jeg vanligvis den venstre spaken. Men nå kunne jeg slippe grepet og bare dra armen ut til venstre. Det synes jeg gjør mye for ergonomien.

Så små ting får stor betydning?

– Absolutt. Det er veldig viktig at man finner riktig kjørestilling og grep, ellers kan det påvirke hvordan man føler seg i kroppen etter en arbeidsdag. For eksempel er ikke gravemaskinene utviklet for noen av min høyde, så jeg må skyve setet helt frem. Der håper jeg neste forandring kommer, sier hun.

Niklas Bjuhr er ansvarlig for testerne, og han har kontakt med gravemaskinførerne som tester Rototilts prototyper hver dag. Tilbakemeldingene er gull verdt, sier han.

– Førerne skal i hovedsak vurdere produktet ut fra kjørbarhet og brukervennlighet. Deretter rapporterer de avvik og andre observasjoner til oss. Det er veldig viktig for utviklingen, siden det kan hende at vi ser et mønster i tilbakemeldingene fra flere forskjellige gravemaskinførere, slik at vi må endre ting. Testing i felt er ekstremt viktig, sier Bjuhr.

På dette stadiet har produktene allerede gått gjennom det interne testlaboratoriet, der de har blitt utsatt for en rekke forskjellige undersøkelser. Sammen med testene i felt, der de testes i de mest krevende miljøene, får Rototilt et nyutviklet produkt som til slutt er klart for markedet.

– Det viktige er at man virkelig rapporterer det man synes, og at man ikke pynter på sannheten. Men gjennom årene har vi utviklet et godt samarbeid med testerne våre, og vi har gjensidig tillit til hverandre, sier Niklas Bjuhr.

Produktutvikling og prosess

Rototilts produksjon, produktutvikling og prosesser preges av kundefokus, kapasitet og kvalitet ned til hver minste detalj.