2022-09-28
Artikel
Jonny Lindblom, Elleholms Maskin
I dag har han växlat upp ytterligare och använder en tiltrotator av modellen R5 och har dessutom utrustat grävmaskinen med QuickChange.
– Det var en ögonöppnare att se hur smidig hanteringen av redskapen blev. Och för mig var det naturligt att fortsätta med Rototilt, jag ville ha deras grejer hela vägen då det kändes enklare att ha det enhetligt från start till mål, förklarar Jonny som fortsätter:
– En viktig del av det handlar om att jag kunde vända mig till samma personer och diskutera utmaningar tillsammans med folket på Rototilt som jag hade bra kontakt med. Det hjälpte till i beslutet.
Bredd av projekt
Bland de senaste projekten hos Elleholms Maskin finns bland annat en utbyggnad av Kockums Maskin i Kallinge och byggande av Lyckeby stärkelsefabrik i Mjällby där man gått som underentreprenör.
– På senaste tiden har det också blivit en hel del padelbanor. Men jag var också med på en lekpark ganska nyligen och ett köpcentrum. Det blir ganska bra bredd.
”Helt annan precision”
Ett av favoritverktygen är markvibratorn från Rototilt.
– En vanlig padda på 500 kilo är jobbig att lyfta in och ut. Maskinpaddan slår så mycket bättre och jag kan slå slänter tack vare tiltrotatorn. Det ger också en helt annan precision, ofta räknar man med en extra mån, här kan jag se exakt vilken höjd jag håller tack vare att maskinpaddan är inmätt i grävsystemet, menar Jonny som säger att på den tid som en vanlig handhållen markvibrator arbetar så halverar han arbetstiden.
– Vi slipper också att dra runt på utrustning hela tiden, vi sparar mycket tid och utrymme tack vare maskinpaddan.
– Tid är pengar och dessutom friheten att kunna byta verktygen snabbt och smidigt med QuickChange är värt mycket, säger Jonny.
Tidsvinster på egna jobb
För grundaren och vd Johannes Henriksson finns det tydliga vinster med upplägget och han utesluter inte att utrusta fler maskiner med QuickChange. I dagsläget har han ett 25-tal grävmaskiner, allt från 2 ton till 32 ton.
– Det känns som att utvecklingen går mot det här hållet, effektivare, säkrare och bekvämare arbeten. Vi ser väl främst att det går att göra större vinster på våra egna jobb, där är det lättare att motivera tiltrotatorn för att bli ännu effektivare. Det är inte lika lätt att motivera en ökad kostnad på uthyrningsjobb även om jag tror att kunderna så småningom kommer förstå tidsvinsten där också, säger Johannes.
Duktigt folk en framgångsfaktor
Ur ett arbetsgivarperspektiv ser han det också som en styrka att hålla med moderna maskiner och en hög teknikstandard.
– Det har varit en fördel hos oss och gjort det lätt att rekrytera talanger och duktiga medarbetare. Har man moderna arbetsredskap och fräscha maskiner så sprider det sig och då säljer firman sig själv. Det har varit en stor framgångsfaktor för oss att ha duktigt folk och gjort att vi kunnat växa mycket, menar Johannes.
Han grundade firman 2009, bildade aktiebolag 2011 och kommer omsätta 120 miljoner kronor i år.
– Första året körde jag själv och omsatte 1,5 miljoner kronor så visst har det hänt lite, det är nästan svårt att ta in när man är mitt uppe i det. I dag har vi många kommunavtal och jobbar åt de stora anläggnings- och byggfirmorna plus de jobb som vi själva tar på oss, men jag räknar med att det kommer gå ner något nästa år och plana ut lite. Det kommer faktiskt att kännas lite skönt, säger han och skrattar.