Den første tiltrotator af mærket Rototilt® så dagens lys i 1986. Men vores virksomhedshistorie begynder allerede i 1950'erne med brødrene Allan og Rune Jonsson.
Vores historie begynder i 1953, da Allan Jonsson starter virksomheden Br. Jonsson sammen med sin bror Rune. Virksomheden sælger på dette tidspunkt ABS-gravemaskiner, og al produktion af skovle og modificering af gravemaskiner finder sted på eget værksted. I 1959 overgik virksomheden til produktion af skovkraner. Efter nogle års samarbejde danner Allan Jonsson i 1963 virksomheden Cranab sammen med Karl-Ragnar Åström, grundlæggeren af Ålö. I 1969 flytter virksomheden Indexator, der fremstiller ledningskomponenter og hydrauliknipler, fra Norrtälje til Vindeln, og i 1973 køber han officielt virksomheden. I 1977 lanceres seriefremstillede rotatorer, og året derefter udvikler virksomheden en hydraulisk rotator, der kan rotere ubegrænset 360 grader.
Allan Jonssons børn Anders, Hans og Liselottie erhverver Indexator af deres far i 1983. Åke Karlsson tiltræder som partner, og virksomheden skifter gradvist til kun rotatorproduktion. Virksomheden undersøger byggebranchen for muligheder for at udvikle produktet. En virksomhed med navnet Noreco lancerer i 1986 den første tiltrotator med navnet Rototilt®. I 1992 indgår Indexator en handel og køber produktrettighederne, varemærket Rototilt® og flere tekniske løsninger fra Noreco, når de går konkurs. Året efter går de i serieproduktion med modellerne RT1401 og RT800. I 1997 lanceres flere nye modeller, bl.a. Rototilt® RT60, verdens første tiltrotator med oliefyldt rotorhus.
Kort efter årtusindskiftet lanceres flere tiltrotatorer efter stor efterspørgsel. I 2002 dannes datterselskab i Tyskland. Den lille tiltrotator RT20 frigives på markedet i 2003, og proportionalsystemet slår igennem. I 2005 bliver der indviet et unikt test- og afprøvningsanlæg i to etager. I 2007 åbnes en helt ny fabrik dedikeret til produktion af tiltrotatorer, og virksomheden etablerer sig i Nordamerika. Året efter begynder finanskrisen i 2008, og det får globale effekter. Virksomheden udnytter muligheden og satser på ligestillings- og personalespørgsmål, hvilket resulterer i en ny filosofi, som de senere bliver rost og bemærket for. Der etableres kontor i Finland med salg, service, support og reservedele. Indexator opdeles i 2012 i Indexator Rototilt Systems og Indexator Rotator Systems.
Der sker meget på markedet, og der finder en række store lanceringer sted. Blandt andet den patentanmeldte sikkerhedslås SecureLock™ og endnu flere tiltrotatormodeller. Samtidig styrker Rototilt® produktudbuddet med flere nye redskaber. I 2014 bliver Indexator Rototilt Systems den første tiltrotatorproducent i verden til at tilbyde en forankret svirvel uden slangetrækning til redskabsfæste. Datterselskab dannes i Norge, og virksomheden etablerer sig i Frankrig med egne medarbejdere og i Danmark og England via distributør. Anders Jonsson og hans familie bliver eneejer af Rototilt Group AB, som virksomheden i 2015 skifter navn til.
I 2015 uddyber Rototilt sit fodfæste i Benelux. Tiltrotatoren fejrer 30 år i 2016. Rototilt lancerer i 2017 hurtigskiftet med den patentanmeldte teknologi SecureLock™ indbygget for at få øget sikkerhed. Der foretages flere større investeringer for at sikre kapacitet på fabrikken, og i samme periode vokser antallet af medarbejdere kraftigt. Flere redskaber udvider produktudbuddet i 2019, og Rototilt® ekspanderer til Australien og New Zealand gennem nye officielle distributører.
Sikkerhedsløsningen SecureLock™ tildeles "German Innovation Award" 2019. Det banebrydende koblingssystem QuickChange™ lanceres og vinder den samme pris i 2020. Rototilt er en af initiativtagerne til en ny standard for automatiske koblinger, Open-S, og byder andre aktører i branchen velkommen til at deltage. Standarden bygger på tre grundsøjler: Slutkundens frihed til at vælge udstyr, trygge sikkerhedsløsninger og fortsat teknologisk udvikling. Rototilts næste produktionssatsning er en udvidelse af fabrikken, som indvies i 2021 efter to års byggeri. Det er en investering på over 160 millioner kroner, hvilket blandt andet betyder, at fabrikken udvides med 4.600 kvadratmeter inklusive et højteknologisk center for forskning og udvikling.
I foråret 2022 lanceres vores største tiltrotator nogensinde – RC9. Det bliver den første produktlancering fra vores seneste innovation – et komplet produktkoncept, der indebærer øget præcision, energieffektivitet og brugervenlighed. På byggemessen Bauma lanceres konceptet i sin helhed under navnet Rototilt Control. Konceptet består af et nyt styresystem, ergonomiske joysticks, en tiltrotatorserie og en app til fjernsupport. Lanceringen vil tiltrække stor opmærksomhed med de nye RC™ Joysticks i centrum. Bauma får følgeskab af en vigtig milepæl, da vi i vinteren 2022 slog salgsrekord og passerede milliardgrænsen. Den internationale vækstudvikling fortsætter i 2023, hvor vi starter et nyt datterselskab i Holland og dermed styrker vores position i Benelux.
Rototilt® tilbyder et bredt produktsortiment af hurtigskifter, tiltrotatorer, redskaber, styresystemer og ekstraudstyr, der gør din gravemaskine til en redskabsbærer.
Rototilt® Group er en international virksomhed, der udvikler tiltrotatorer og tilhørende systemløsninger gennem langsigtet produktudvikling, der sætter gravemaskineføreren i fokus.
Rototilts bæredygtighedsarbejde er baseret på et langsigtet perspektiv, hvor engagement, systematik og medindflydelse i alle led er afgørende.